bezlepkové muffiny

Bezlepkové muffiny s tekvicou a banánom

Chcete si doma pripraviť tie najvláčnejšie muffiny, ktoré budú chutiť naozaj každému? Radi sa s vami podelíme o recept, ktorý používame na prípavu tých našich. Tekvicovo banánové muffiny pripravujeme v bezlepkovej forme, ale je len na vás akú múku použijete (treba dávať pozor len na to, že niektoré múky urobia cesto hustejším). Takisto môžete podľa chuti pridať orechy, čokoládu, sušené, čerstvé alebo mrazené ovocie. Fantázii sa medze nekladú 🙂

Na ich prípravu používame pohánkovú múku a bezlepkovú múku. Radi ich miešame v nami odskúšanom pomere. Pohánka je totižskvelým zdrojom napríklad rutínu. Ten priaznivo ovplyvňuje priepustnosť stien kapilár a tým zmenšuje možnosť tvorby opuchov. Predstavuje prevenciu pred praskaním ciev, kŕčovými žilami, častým krvácaním z nosa aj ďasien či vznikom krvných zrazenín. Taktiež napomáha v tele znižovať hladinu cholesterolu a blahodarne pôsobí na stav srdca. Má antioxidačné vlastnosti – chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Okrem toho obsahuje ešte vápnik, fosfor, draslík a horčík Aj keď si mnoho ľudí myslí, že ide o obilninu
nie je tomu tak. Pohánka je jednoročná rastlina, príbuzná rebarbory.

Muffiny, ktoré z pohánky pripravujeme sme doplnili banánmi a tekvicou pre vláčnosť a vlašskými orechami pre chrumkavosť. Ich chuť aj štruktúra je dokonalá. Veď vyskúšajte sami!

Ingrediencie:
1 šálka bezlepkovej múky
1 šálka pohánkovej múky (ak nemáte radi výraznú orieškovú chuť pohánky mmnožstvo zmeňte a použite viac bezlepkovej múky)
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky morskej soli
2 lyžičky škorice
1/3 šálky kokosového oleja
3/4 šálky kokosového cukru (iného sladidla)
2 veľké vajcia
1/2 šálky tekvicového pyré
1 šálka vlašských (iných) orechov / ovocia / nasekanej čokolády
1/2 šálky zrelého banánu
1/2 šálky nesladeného mandľového mlieka alebo iného mlieka

Postup:
1. Predhrejte rúru na cca 210-220°C. Muffinovú panvicu vymažte maslom.
2. Vo veľkej mise premiešajte spolu múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
3. V stredne veľkej miske premiešajte olej, cukor, vajcia, tekvicové pyré, banán a mlieko.
4. Pridajte tekutú zmes do jamky v strede múky a premiešajte, až kým sa ingrediencie dobre nezmiešajú. Nepremiešajte príliš, pretože muffiny môžu byť tvrdé.
5. Primiešajte orechy / sušené ovocie / čokoládu
5. Lyžicou rovnomerne nalejte cesto do pripravenej muffinovej formy.
Vložte do rúry a okamžite znížte teplotu na 190°C. Pečte cca 25 minút alebo dovtedy, kým vrchy nie sú zlatohnedé. Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a vychutnajte si ich na raňajky ku káve 🙂

zdroje: https://strava.sk/zaujimavosti/223-pohanka-chudobny-bohac
http://www.diacel.sk/bezlepkove-muky