makove smoothie

Na čo všetko je dobrý mak a recept na naše makové smoothie

O tom, že mak je naozaj skvelou rastlinkou vedeli už naše babičky. Kto z vás nepočul o slávnych makových odvaroch na úspavanie detí? 🙂 Mak sa u nás používa predovšetkým pri príprave rôznych makových dobrôt. Viac než 4/5 produkcie je exportovanej do slovanských krajín, kde je mak tradičnou pochúťkou. V západných štátoch sa makové produkty často považujú za nevhodné, pretože sa čiastočne mylne predpokladá, že obsahujú návykové látky.

Makové semená sú bohaté na mnoho rozličných minerálov – z ktorých najdôležitejší je vápnik (nachádza sa ho tu až dvojnásobne viac ako v mlieku). Tento minerál je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s ním obsahuje mak i fosfor – dôležitý na prenos energie v tele a pri formovaní DNA človeka, zinok – ako súčasť enzýmov, ktoré regulujú tvorbu a vývoj nových buniek alebo tvorbu spermií, mangán – potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov, horčík – pôsobí proti poruchám srdcového rytmu a je významný pre tvorbu energie, a draslík – nevyhnutný pri udržiavaní rovnovážneho stavu vnútorného prostredia organizmu (reguluje množstvo vody v bunkách, má vplyv na tvorbu bielkovín). Zo 100 gramov surového maku získame takmer 20 gramov vlákniny , čo je 51 % odporúčanej dennej dávky. Veľká časť tejto vlákniny je navyše v tele trávená postupne, vďaka čomu sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Pozor na mak si však treba dať pokiaľ máte problémy so žlčníkom!

My sme vo Freshlabe vymysleli makové smoothie, ktoré chutí úplne presne ako makové šúľance 🙂 Je to skvelé raňajkové alebo potréningové smoothie plné maku a bielkovín. A keďže je také obľúbené rozhodli sme sa podeliť o recept naň <3 od nás pre vás 🙂
Na dve porcie potrebuješ:
1 šálka (asi 250 g) ovsených vločiek šálky (asi 500 ml)
1 menšia šálka (asi 200 g) mletého maku
250 ml makového mlieka
asi 6 sušených datlí
1 odmerka vanilkového proteinu (pokojne použite vegánsky)
med/javorvý syrup/iné sladidlo podľa chuti (nemusí byť)

Postup:
Do mixéra daj postupne makové mlieko, ďatle, ovsené vločky, mak a protein. Zaisti veko a mixuj do hladka.
Hotovo! Dobrú chuť k tvojim zdravým makovým šúľancom vo fľaši 🙂

zdroje: https://sk.wikipedia.org/wiki/Mak_siaty/
https://www.zdravie.sk/clanok/53804/mak-5-dovodov-preco-si-ho-dopriat/
https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2016/mak/