Nátierka z pečených paprík, granátového jablka a vlašských orechov

Úžasná a zdravá nátierka z pečených paprík

Už ste počas našich eventov vyskúšali Muhammaru? Ide o chuťovo veľmi zaujímavú nátierku z pečených paprík, ktorá chutí dospelým aj deťom.



Vlašské orechy, paprika, chilli a granátové jablko sú skvelými ingredienciami, ktoré keď spojíte dokopy vznikne táto úžasná zdravá jesenná pomazánka. Predstavte si ju ako zmes pikantných, sladkých a údených chutí s trochou chilli. Poďme na to!

Tento recept je jednoduchý a vyžaduje iba 10 prísad:
(na 4 porcie budeš potrebovať)

Melasa z granátového jablka 2 – 3 lyžice*
3 veľké červené papriky
3 lyžice strúhanky
1/2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky morskej soli (+- podľa chuti)
2 lyžičky chilli vločiek (+- podľa chuti)
1 strúčik cesnaku
1/2 šálky vlašských orechov
1 lyžica olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy

Postup:
*Ak pripravujete vašu vlastnú melasu z granátového jablka: Zahrievajte šťavu z granátového jablka v malom hrnci na miernom ohni, až kým nedosiahne teplotu varu. Potom znížte teplo na stabilné varenie (nízka / stredne nízka) a varte 20-30 minút alebo do zhustnutia. Nechajte vychladnúť.

Medzitým zohrejte rúru na 232°C a celé papriky umiestnite priamo na plech na pečenie. Pečte 20-25 minút alebo až do sčernania kože. Zakryte alobalom a nechajte vychladnúť 10 minút. Potom z papriky odstránte jadro, semená a spečenú kožu a odložte do misky.



Do mixéra pridajte melasu z granátového jablka, strúhanku z chleba, rascu, soľ, chillské vločky, cesnak, vlašské orechy (ešte lepšie chutia ak ich predtým trošku opečiete na panvici), olivový olej a citrónovú šťavu a rozmixujte do hladkej hmoty. Potom pridajte papriky zbavené jadierok aj kože a opäť vmiešajte ich rozmixovaním do pripravenej hmoty.



Chuť upravte podľa potreby, pridajte viac citróna pre kyslosť, cesnak pre „zing”, melasu z granátového jablka pre sladkosť / hĺbku arómy alebo morskú soľ pre slanosť.

Podávajte s čerstvým chlebom alebo so zeleninou podľa výberu. Najlepšie, keď je nátierka čerstvá. Zvyšky uchovávajte v chladničke skladujte najviac 3 dni.

Dobrú chuť! Nátierka z pečených paprík je hotová 🙂 PS: Skvelo sa k nej hodí kváskový chlieb 😉

Zdroj: https://minimalistbaker.com/easy-muhammara-dip/?fbclid=IwAR02y2pwZ0NVRK6rQKK8UQutmCSPFC1qMMN1mkwvj5UxkjvCZzb8e6shN9I