Vegánsky vaječný likér

Prečo si nepripraviť vianočnú klasiku na vegánsky spôsob? Ak ste presvedčeným vegánom, alebo ak len chcete skúsiť niečo nové, máme pre vás skvelý vianočný recept. My sami už nejaký ten piatok preferujeme vegánsku stravu a snažíme sa stravovať čo najviac vegánsky. Obmedzili sme mäso, vajcia aj mlieko a ak je to čo len trošku možné snažíme sa vyhnúť všetkým živočíšnym produktom. Každý rok je však u nás tradíciou pripraviť si vaječný likér. A tak tento rok sme sa rozhodli, že ho urobíme inak.

Vaječný likér / koňak ak chcete, je jednou z tradičností, ktoré nesmú na vianočnom stole chýbať. U nás doma je mimoriadne obľúbený a každý rok sa tešíme na jeho jednoduchú prípravu. Poznáte to, vajcie vanilkový cukor, sladké kondenzované mlieko a kvalitný rum. Tento rok sme sa však rozhodli, že ho pripravíme na vegánsky spôsob. Nahradili sme preto vajcia kešu orieškami, kondenzované mlieko kokosovým, vanilkový cukor pravou vanilkou a dosladili sme ho kokosovým cukrom. Jediné, čo z pôvodného receptu zostalo, je kvalitný rum. Chuťou však táto verzia získala na orieškovosti a ak ste niekedy pili napríkld piňacoladu viete, že kombinácia kokosového mlieka a rumu je jednoducho dokonalá.

Poďme ale rovno na recept, aby ste si likér stihli pripraviť ešte kým príde Štedrý deň 🙂

Ingrediencie:
100g kešu orieškov (nesolených, nepražených, ideálne namočených cez noc vo vode)
2 plechovky kokosového mlieka (nie odtučneného)
1 vanilkový lusk
1/2 l rumu
kokosový cukor – podľa toho ako veľmi máte radi sladké, my sme použili cca 150 – 200g

Postup:
1. Do mixéra nasypte kešu oriešky
2. Zalejte ich kokosovým mliekom
3. Pridajte dreň z vanilkového lusku
4. Prilejte pol litra rumu
5. Po lyžiciach pridávajte kokosový cukor, kým likér nebude taký sladký ako si prajete

Na zdravie a majte krásne Vianoce! 🙂